1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

O  KOMUNI RIJEČ DVIJE

 

Grupa entuzijasta iz NVO “Svjetlost“ i dugogodišnjih novinara u duhu njegovanja crnogorske baštine, nakon zakonske registracije u Ministarstvu kulture Crne Gore, 21.decembra 2011.godine započela je izdavanje jedinstvenog i neprofitnog časopisa „KOMUN@“ kao glasila od opšte društvene važnosti koji se tematski značajno bavi svim aspektima našeg naslijeđa, podstičući i afirmišući prvenstveno njegove neprocjenjive vrijednosti, valorizaciju, te incirajući obnovu i zaštitu i to na području svih crnogorskih opština 

U časopisu posvećujemo izuzetnu pažnju najobimnijem graditeljskom naslijeđu koje na svojim područjima iz raznih epoha i civilizacijskih uticaja posjeduju sve naše komune, a koje je ponajčešće u veoma lošem i devastiranom stanju, uglavnom i van moguće funkcije.

 Naravno, baština podrazumijeva i ostale oblasti, poput tradicijske arhitekture,turizma, kulture življenja, poljoprivredne proizvodnje, načina ishrane, starih zanata ( danas uglavnom u izumiranju)... što čini gotovo nepresušno tematsko vrelo za veoma bogat sadržaj i časopisa KOMUN@.

 Časopis  u crno-bijeloj tehnici i na prigodnom formatu na 28 strana ( a nekoliko brojeva štampano je na povećanom broju strana ) izlazi četiri puta godišnje i izbalansirano  tematski tretiraće kako pomenute oblasti, tako i sva područja od sjevera do juga Crne Gore, što je prezentirano u svim dosadašnjim  brojevima.

U pojedinim brojevima koji su do sada štampani, određeni djelovi časopisa bili su  posvećeni pojedinim opštinama poput Cetinja, Berana i Bijelog Polja. Tako je dvobroj 4/5 štampan sa dodatnih 8 strana i bio je posvećen jubileju Berana, tačnije 150 g od osnivanja i 100 godina kako se Berane nalazi u Crnoj Gori.

KOMUN@ je do sada jedini i jedinstven časopisu na medijskoj sceni Crne Gore koji podsjeća na izdanja sa početka XX vijeka, rustičnog je izgleda, karakterističnog dizajna u kome dominiraju vrijedne stare fotografije, a sve u cilju prezentovanja crnogorske baštine i vrijednosti koje su svuda oko nas, samo nije dovoljno valorizovana, što je izmedju ostalog i naša misija da podsjetimo da mnogo toga vrijednog postoji na malom prostoru a o kom se nije znalo. 

 Uz urednički uvodnik i angažovan tekst  vezan za određeni segment  baštine Crne Gore, nastojimo da  u svakom broju imamo neki seriozan tekst ,zatim prostor ustupamo  i ustupaćemo znalcima iz svih oblasti: istoričarima, raznim hroničarima, turizmolozima, konzervatorima, arhitektima, arheolozima, ,sociolozima kulture, stručnjacima za održivi razvoj, pomorstvo i tradicije brodogradnje, ekolozima, pasioniranim sakupljacima fotografija i drugih vrijednosti, novinarima ...Takođe, u koncepciji KOMUNE su predviđeni i autorski tekstovi o tom što se na planu zaštite baštine, primjera radi, čini u regiji - BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Kosovu...  uz projekcije tamošnjih perspektiva. 

 Oblast arhitekture, inače i praktično neopravdano zanemarena u većini časopisa značajno mjesto ima i u Komuni, što je potvrđeno u svim brojevima  koji smo do sada  štampali.

Prema ovoj koncepciji, rubrika je  posvećena dijelom tradicionalnoj arhitekturi i naslijeđu ( npr.- ovdje u CG još nijesu valjano izučena i valorizovana velika djela arhitekata) i , a većim dijelom i savremenim arhitektonskim ostvarenjima. Kroz nju posebno naročito afirmišemo  autore i ostvarenja koja se, makar i u tragovima, baziraju na prebogatoj neimarskoj baštini našeg podneblja. Ali i na bazi savremenih kretanja u svijetu – gradnji «održive kuće» koja funkcioniše na principu obnovljive energije koja se crpi iz zemlje i sunca, baš kao što su to, na svoj način, činili i naši preci samouki, ali i vješti samograditelji...

 Takođe, značajan dio prostora posvećujemo prilozima o tom; kako je u pojedinim slučajevima uspješno zaštićena i obnovljena baština, te stavljena u funkciju kulture, turizma i ostalog. Kao i uz priče o ljudima koji su obnovili vrijedne stare kuće i tako dali primjer drugima da se late ove poželjne zadaće.

  Nezaobilazne u kocepciji časopisa su kritike i osvrti na tretiranje baštine u svim  njenim segmentima. A, pošto Crna Gora baštini i zavidno bogatu likovnu tradiciju, u ovoj rubrici ćemo povremeno predstaviti savremene likovne stvaraoce i, praktično, nastojaćemo da  to  bude njihova «mala izložba» na stranicama KOMUNE. ( U ovoj rubrici ići će i prilozi, opet sa akcentom na naslijeđe, npr; «izvanjici», čuveni slikari na Cetinjskom dvoru, Hercegnovska likovna škola, itd...)

  U beletrisitčkom segmentu časopisa  nužno je podsjećanje na čuvene autore koji čine i našu zavidnu literarnu baštinu; npr –Radovan Zogović, Risto Ratković,Ćamil Sijarić, Leso Ivanović, Vito Nikolić itd... Tu će mo uvrstiti i teme o narodnoj književnosti na našim prostorima, uz odlomke tradicionalnih pjesama... Koncepcijski, na stranicama časopisa slijede i sjećanja na istaknute stvaraoce i pregaoce koji su značajan stvaralački trag ostavili u svim oblastima vezanim za naše naslijeđe i njegovu zaštitu. Takođe i bogata tradicija crnogorskog humora zavređuje u KOMUNI svoje mjesto, kroz podsjećanja i na legendarne humoriste .

  U radnoj koncepciji predvideli smo mogućnost da se ustanovi i prestižna godišnja nagrada KOMUN@, za dostignuća u oblasti njegovanja crnogorske baštine. Nagrada bi se sastojala od novčanog iznosa uz savremeno riješenu skulpturu dobijenu takođe putem otvorenog konkursa časopisa, ali o tom potom kada malo više zaživimo.

Da bi ovu ideju realizovali posebnu pomoć pružile su nam  kolega  kroz medijsko predstavljanje.Tako se  novinarska solidarnost i podrška pokazuje upravo na primjeru ovog časopisa i zato zaista dugujemo neizmjernu zahvalnost skoro svim elektronskim i štampanim medijima koji su nam davali i daju za ovaj projekat bezrezervnu podršku.

Naravno, veliku zahvalnost što se KOMUN@ pojavila na medijskom nebu Crne Gore dugujemo dobrim ljudima i donatorima poput Ministarstva kulture, Opštinama Cetinje, Berane i Bijelo Polje koje su u skladu sa svojim mogućnostima pomogle da KOMUN@ opstane i u ovim teškim ekonomskim trenucima .

Veoma bitno je istaći da se KOMUN@ besplatno distribuira državnim institucijama ,lokalnim upravama,  kulturnim, turističkim, sportskim organizacijama i udruženjima ali zbog velikog interesovanja  bili smo prinudjeni da organizujemo i distribuciju po svim crnogorskim gradovima pa se KOMUN@ posredstvom Spress-a može pronaći nakon štampanja svakog broja  na svim trafikama i prodajnim objektima širom Crne Gore, gdje se distribuira ostala štampa.

U sklopu prezentovanja časopisa KOMUN@ organizovane su  promocije ( do sada bile veoma uspješne i izuzetno posjećene u Podgorici, Baru, Cetinju i Herceg Novom, na VIII Medjunarodnom sajmu u Podgorici, Beranama, a promocije će mo organizovati i u ostalim crnogorskim, ali i u gradovima širom Evrope, za šta dobijamo već brojne pozive iz Udruženja koja okupljaju našu dijasporu i relevantne kulturne i druge institucije.

 Na dosadašnjim promocijama časopisa  prisustvovale su  brojne zvanice iz javnog života Crne Gore, kulturni, sportski i ostali javni radnici, kao i medijski poslenici,a učestvoli takođe na njima i eminentni akademici, univerzitetski profesori, kulturni i drugi poslenici i naravno novinari i članovi uredjivačkog tima Komune, o čemu su crnogorski mediji iscrpno izvještavali.

Kako je bilo i predvidjeno do sada smo odštampali osam brojeva Komune, čije je pojavljivanje u  Crnoj Gori izazvalo veliku pažnju ne samo kod kulturnih poslenika već i kod cjelokupne crnogorske javnosti, što govori da je napravljen pun pogodak sa ovim jedinstvenim projektom, a konačno su se stekli i uslovi da KOMUN@ pored facebook prezentacije ima i svoju web stranicu.

Reći ćemo na kraju ovog našeg predstavljanja na sopstvenoj web stranici da smo samo poslije godinu dana od izlaska prvog broja, 23.januara 2013.godine na Cetinju na organizovanoj prigodnoj svečanosti dobili  nagradu za „Novinarski poduhvat godine u 2012g“ od strane  Društva crnogorskih novinara povodom 142g  postojanja  crnogorskog novinarstva. To je predstavljalo i predstavlja veliki podstrek za naš dalji entuzijazam i  rad na afirmaciji tradicije, običaja i prije svega baštine Crne Gore.

Na naše veliko zadovoljstvo, ali i kompletne crnogorske javnosti ističemo da je Komun@ postala crnogorski multikulturni brend  baštine i tradicije naše države, što je ocjena ne samo kompletne  akademske i druge stručne javnosti,  već i „običnih“gradjana.

Prosudite sami na osnovu web prezentacije časopisa KOMUN@.

Zato dobro došli na našu web stranicu, a sve Vaše pohvale, prijedloge, primjedbe, komentare i sugestije ćemo dobronamjerno prihvatiti i koristiće nam za naš dalji rad.

 

                                                                         OSNIVAČ, IZDAVAČ I UREDNIŠTVO

                                                                             Časopisa    K   O   M   U   N   @